Veiligheid op de werkvloer is bijna (on)mogelijk! - Blog - Coachexpres - De Prikkelende Coach

Coachexpres - De Prikkelende Coach Provocerend coachingTraining Prikkelende Leidinggevenden Management trainingen Workshops Provocatieve Coaching

Coachexpres de Prikkelende Coach
Ga naar de inhoud

Veiligheid op de werkvloer is bijna (on)mogelijk!

Coachexpres - De Prikkelende Coach
Gepubliceerd door in Artikels ·
Twee oorzaken van een onveilig gevoel zijn gevaar en onzekerheid. Een onveilig gevoel door gevaarlijke omstandigheden is voor de meeste mensen duidelijk en logisch.
 
Wat minder vanzelfsprekend is, is het onveilig gevoel door onzekerheid. Hoe kan het zijn dat ook zelfverzekerde mensen dan toch om toestemming vragen of tenminste er rekening mee houden met de reacties van de hiërarchie boven hun (heet ook “indekken”)?
 
Als iemand standaard werk uitvoert binnen de gedefinieerde spelregels en kaders heeft de persoon geen toestemming nodig, deze heeft de persoon al gekregen in de vorm van deze spelregels en kaders. Zolang deze worden gevolgd is er meestal geen sprake van onveilig gevoel.
 
Het onveilige gevoel begint als je niet volgens de geschreven spelregels je resultaat wilt bereiken - “out of de box denken”.
 
Na een gevonden nieuwe oplossingsrichting begin je vaak met het “democratische proces” van afstemmingen. Waarvoor is het nodig, waar ben je beducht voor?
Als je vindt dat het goed is, doe dat gewoon. Als het achteraf niet goed blijkt te zijn kun je altijd nog je excuses aanbieden.  

Wellicht doe je dat niet omdat de bereikte resultaten niet altijd de verwachtte “veilige bescherming” geven. Het kan zo maar zijn dat je leidinggevende toch met een verwijt komt dat je de spelregels niet volgde of dat je deze eerst had moeten afstemmen, ondanks de goede resultaten.

Een onveilig gevoel is per definitie niet verkeerd. Vergelijk het met lichamelijke pijn dat een signaal is dat er iets niet goed (dreigt) te gaan. Je moet dan er rekening mee houden. Als je de waarschuwingssignalen negeert moet je de consequenties accepteren.

Geen commentaren


Terug naar de inhoud